Naan w domowych warunkach
Naan |
Bez obijania w bawełnę przejdźmy od razu do przepisu, jak
wykonać ten jakże prosty i zarazem jak smaczny chlebek. Niezbędna będzie mąka
dzięki której uzyskamy odpowiedni mączny smak. Do przygotowania naan niezbędne
są:
- Mąka
- Masło
- Ciepła woda
- Sól
Do mąki wsypujemy szczyptę soli i dodajemy masło. Całość dokładnie
mieszamy i stopniowo dodajemy wody, by zrobić ciasto. Kiedy składniki dobrze
się połączą, ciasto dzielimy na mniejsze kulki, które później rozwałkowujemy na
jak najcieńsze. Następnie rozgrzewamy patelnie i bez jakiegokolwiek tłuszczu smażymy
stworzone wcześniej naleśniki. Ciasto jest gotowe, kiedy uzyskamy zarumieniony
kolor i delikatne bąble. Takie chlebki są fantastycznym daniem, na który można położyć
dowolne składniki i stworzyć świetną pizzę.
Indyjskie dania
Indie |
Zastanawialiście się kiedyś dlaczego indyjskie dania są tak
bardzo ostre? Otóż rozwiązanie jest bardzo prosta. Ponieważ jedzą dania które
są bardzo ostre, wówczas nie chorują. Ostre jedzenie, przyprawy, zabijają
wszystkie zarazki. Niestety nas Europejczyków bardzo ciężko jest przekonać do
takiej kuchni, ponieważ od najmłodszych lat przyzwyczajeni byliśmy do jedzenia
które raczej jest słone. Dodawanie jakichkolwiek urozmaiceń w postaci
orientalnych przypraw musi być przemyślane, żeby później nie okazało się, że
nawet my sami danej rzeczy nie zjemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz