czwartek, 20 listopada 2014

Naan indyjskie pieczywo



Naan w domowych warunkach

Pyszny chlebek
Naan
Bez obijania w bawełnę przejdźmy od razu do przepisu, jak wykonać ten jakże prosty i zarazem jak smaczny chlebek. Niezbędna będzie mąka dzięki której uzyskamy odpowiedni mączny smak. Do przygotowania naan niezbędne są:

  • Mąka
  • Masło
  • Ciepła woda
  • Sól

Do mąki wsypujemy szczyptę soli i dodajemy masło. Całość dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy wody, by zrobić ciasto. Kiedy składniki dobrze się połączą, ciasto dzielimy na mniejsze kulki, które później rozwałkowujemy na jak najcieńsze. Następnie rozgrzewamy patelnie i bez jakiegokolwiek tłuszczu smażymy stworzone wcześniej naleśniki. Ciasto jest gotowe, kiedy uzyskamy zarumieniony kolor i delikatne bąble. Takie chlebki są fantastycznym daniem, na który można położyć dowolne składniki i stworzyć świetną pizzę.

Indyjskie dania

Indie
Indie
Zastanawialiście się kiedyś dlaczego indyjskie dania są tak bardzo ostre? Otóż rozwiązanie jest bardzo prosta. Ponieważ jedzą dania które są bardzo ostre, wówczas nie chorują. Ostre jedzenie, przyprawy, zabijają wszystkie zarazki. Niestety nas Europejczyków bardzo ciężko jest przekonać do takiej kuchni, ponieważ od najmłodszych lat przyzwyczajeni byliśmy do jedzenia które raczej jest słone. Dodawanie jakichkolwiek urozmaiceń w postaci orientalnych przypraw musi być przemyślane, żeby później nie okazało się, że nawet my sami danej rzeczy nie zjemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz